Spóroljunk...legalábbis próbáljuk meg!

Mielőtt bármibe kezdtek, valamit tudnotok kell az árak és az esküvő viszonyáról: iszonyatos szorzót tesz mindenre, ez az egyetlen, hatbetűs szó. 

Nyilván mindenki azon spórol, ami neki jólesik, mi az eddigi tapasztalatainkról tudunk beszámolni.

A menü és az italok
Ha van egy helyszín, amibe beleszerettek és itt rendelkezésre áll minden szolgáltatás kompletten, akkor ebből már nem nagyon tudtok alkudni. A legtöbb helyen bizonyos létszám felett némi kedvezményt biztosítanak, de ennyi a legtöbb, amit kihozhatsz a dologból. 
Ha cateringes céggel dolgoztok, szintén hasonló a helyzet, ez sajnos itt nem a piac, hogy alkudhass belőle, bár érdemes nem kaviárt tenni a nagyi elé, nem feltétlenül fogja értékelni. Ugyanez igaz az italokra is, hiszen senki sem fog megsértődni, ha nem lesz látványkoktélbár a helyszínen.
Érdemes kiadós, nem magas költségű ételekre törekedni. Mi például biztosítjuk a húst a leveshez és a pörkölthöz, így egyrészt garantáltan házi ízekkel tudunk majd szolgálni, másrészt pedig spórolunk is a történeten. 

A dekoráció
Mikor megkaptuk az ajánlatot a helyi dekorostól, elkerekedett a szemünk....Természetesen kényelmes és praktikus, ha egy profi díszíti fel a helyszínt, aki jól ismeri a terepet, mégis érdemes egy kicsit kreatívkodni. Végül is van még 333 napunk arra, hogy youtube videók segítségével némi kézügyességet verjünk magukba... :) Minderről majd egy későbbi bejegyzésben. 

A ruhák
A saját ruháitokon nehezen tudtok spórolni. Nekem olyan szerencsém van, hogy édesanyámnak van egy csodálatos ruhája, amit elég lesz csak egy kicsit átszabni. előtte azonban felmértem a terepet és a legkifizetődőbb dolog megvenni a ruhát, majd túladni rajta, hogy egy másik szerencsés ara is oltár elé állhasson benne. Megoldás lehet még a kölcsönzés is. 
A vőlegény öltözékén is nehéz spórolni, hiszen ezen a napon a férfiaknak is tökéletes outfit dukál. :) A legjobb, ha kerestek egy jó szabót, aki remekművet alkot, hiszen a fiúk abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy nem csak ezen az egy napon vehetik fel a ruhájukat. 
A koszorúslányok ruháin lehet a legnagyobbat spórolni. Annyit kérek majd tőlük, hogy hasonló színű egyberuhában jelenjenek majd meg. És biztos vagyok benne, hogy így is tökéletes lesz!

A szállás
A mi esküvőnk egy olyan helyen lesz, ahol sokakat kénytelenek leszünk elszállásolni. Semmiképp nem szerettük volna, hogy a vendégeink fizessék a szobák árát, így egy alternatív megoldást találtunk. Nagyon sok kollégium üzemel nyaranta szálláshelyként. Mi egy igen igényes, ugyanakkor pénztárcabarát helyet találtunk, ahol kényelmeseb szundíthat minden vendégünk egy éjszakát. 

Fotós és videós
Az első videós, akitől ajánlatot kértünk, 450.000 forintért szerette volna megörökíteni a nagy napunkat. Ekkor lendületből el is döntöttük, hogy nincs szükségünk Spielbergre, elég lesz nekünk egy megbízható és igényes operatőr is. Ugyanez érvényes a fotósra is, hiszen bár ezeket a felvételeket lapozgatjuk majd ötven év múlva is, nem tud majd többet akkor sem, ha most 400.000 forintot fizetünk a fotósnak. Lényeg a lényeg, fontos, hogy annyi ajánlatot kérjetek, amennyit csak tudtok. Közötte lesz az igazi. :)

A zenekar
Azokat az ajánlatokat, ahol az alapár hajnali 3-ig volt érvényes, ezt követően pedig feláras a buli, alapból elvetettük. Mint ahogy azokat is, ahol 100.000 forintot kértek volna tagonként. Egyelőre még nem találtuk meg az igazit, de eddig a zenekaroknál tapasztaltuk leginkább, mennyire szeretnék lehúzni az ifjú párt. Ugyanitt: reális áron dolgozó, igényes zenekar kerestetik! :)

Mindezek mellett természetesen még ezer és ezer dolog lesz. Nem várt apróságok, kis plusz kiadások, egy túlárazott esküvői csokor...(apropó, én nem tervezek előre csokrot csináltatni több tízezerért...tökéletes lesz valami egyszerű és szép kis bokréta. :) )

Később mindenről bővebben idővel, mikor már konkrét tapasztalatink lesznek.